Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις άμεσα…
Μια νέα υποχρέωση για τους καταναλωτές προκύπτει από 01/01/2018 και αφορά στη καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Παράλληλα για την εφαρμογή των διατάξεων της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται την ίδια ημερομηνία να προσαρμοστούν, αφού αυτές καλούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν το εν λόγω τέλος.
Έτσι για τις επιχειρήσεις καθορίζεται η υποχρέωση αναγραφής της αξίας του περιβαλλοντικού τέλους με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης, η οποία ανέρχεται:
Σε τρία (3) λεπτά, προ του Φ.Π.Α., από την 1η Ιανουαρίου 2018 και
Σε επτά (7) λεπτά, προ του Φ.Π.Α., από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 λοιπόν, στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης) πέραν των λοιπών υποχρεωτικών στοιχείων του παραστατικού, θα πρέπει στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.
Έτσι θα αναγράφεται, επιπλέον η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους προ του Φ.Π.Α., με κάθε πρόσφορο, αλλά σε κάθε περίπτωση διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.
Όπως δε, αναφέρεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες & απαραίτητες ρυθμίσεις τόσο στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ (ταμειακές μηχανές), όσο και στις εφαρμογές της εμπορικής διαχείρισης των προγραμμάτων των επιχειρήσεων που εκδίδουν τα παραστατικά.
Άμεσα λοιπόν τις επόμενες ημέρες, όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν στους πελάτες-καταναλωτές τους, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους τεχνικούς που υποστηρίζουν είτε τις Ταμειακές μηχανές τους, είτε τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους στον νέο χρόνο να μπορούν κατά την διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας, αυτόματα αυτό αυτή να εμφανίζεται ως πωληθέν είδος και παράλληλα να εμφανίζεται και το περιβαλλοντικό τέλος.
Επίσης θα ήταν σκόπιμο οι επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν και με τους προμηθευτές τους σακούλων για να ενημερωθούν και για το είδος αυτών που χρησιμοποιούν πχ. επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες ή τσάντες μεταφοράς, βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς κλπ.
Η Κοινή Υπουργική απόφαση (διαβάστε την εδώ), καθορίζει αναλυτικά τις λεπτομέρειες εφαρμογής, τυχόν εξαιρέσεις, το χρόνο απόδοσης του περιβαντολλογικού τέλους και τις κυρώσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις μη ή ελλειπούς εφαρμογής των διατάξεων.
Τέλος οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναγράφουν στα σημεία λιανικής πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, σε εμφανές σημείο προς τον καταναλωτή, ότι: «Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή του ποσού του τέλους), με σκοπό τη μείωση χρήσης τους».
Ένα υπόδειγμα ενημέρωσης (πινακίδας) μπορείτε να κατεβάσετε για χρήση –εδώ–
Κατηγορίες: OΛΑ ΤΑ ΝΕΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ